Σήμερα, ξεκινάει ο διαγωνισμός για το σύγχρονο, βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μέσω ΣΔΙΤ, δημοσιεύεται η Α’ Φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίησή του.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια, και θα συνδέεται μέσω μίας πεζογέφυρας με την οδό Πειραιώς εξασφαλίζοντας την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο κτήριο και τις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου.

Η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της Γ.Γ.Υ. σε ένα νέο κτίριο, που θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου, σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση, θα συμβάλει σημαντικά:

  • Στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο από τα μισθώματα της τάξεως των 90 εκ. € στα 30 έτη.
  •  Στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και στην εύκολη πρόσβαση ΑΜΕΑ και
  • Στην εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, υπακούοντας στους κανονισμούς που μπορεί να προκύψουν από την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19.
  • Στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής, με ισχυρή «πράσινη ταυτότητα», αποτελώντας σημαντικό τοπόσημο και μαζί το νέο κέντρο καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩ.ΠΕΙ.), θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς στην πρωτεύουσα.

Χρονοδιάγραμμα & Προϋπολογισμός του έργου:

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, η Α΄ Φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2021 και η Β’ Φάση με την ανακήρυξη Προσωρινού Αναδόχου για το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αρχές του 2022. Η Σύμβαση καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων έως 3 έτη αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 112,6 εκ. €.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, δήλωσε:

«Ένα σημαντικό έργο ΣΔΙΤ για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το νέο, σύγχρονο, βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πειραιώς, που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, σήμερα δημοπρατείται και μία ακόμη δέσμευσή μας υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος. Ένα έργο, που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία μας, και που θα αποτελέσει ‘‘στολίδι’’ για μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμισή της ξεχωρίζοντας με τη βιοκλιματική και καινοτόμα δομή του, αλλά με και την πράσινη ταυτότητά του. Με τέτοια έργα εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επαναφορά της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».