Ένα από τα highlights του Real Estate Forum, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Premium Real Estate Expo, ήταν η παρουσίαση του 2ου Βαρομέτρου της Αγοράς Ακινήτων από τον επιχειρηματία και σύμβουλο Ηλία Παπαγεωργιάδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέσα από την οποία αποκρυσταλλώθηκαν οι απόψεις αγοραστών, πωλητών και μεσιτών για το πού βρίσκεται σήμερα η αγορά ακινήτων.
Ένα πρώτο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι το 49% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων. Ειδικά μεταξύ των νέων ηλικίας 17-34 ετών, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 67%, καθώς πρόκειται για άτομα που συχνά ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτια. Επίσης, όσο καλύτερη η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης, τόσο πιθανότερο είναι να ενδιαφέρεται κάποιος για τα ακίνητα.

«Φούσκα» αλλά και… άνοδος των τιμών
Από την έρευνα προκύπτει το εξής παράδοξο: 1 στους 4 πολίτες θεωρεί πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει «φούσκα» στην ελληνική αγορά ακινήτων, και μόνο ένας στους τρεις θεωρεί λογική ή αναμενόμενη την άνοδο των τιμών, όταν πριν από έξι μήνες σε αντίστοιχη έρευνα μόλις το 8% των ερωτηθέντων έβλεπε «φούσκα». Όμως την ίδια στιγμή, μόλις το 17% των ερωτηθέντων προβλέπουν πτώση των τιμών μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, την ώρα που το 57% βλέπει άνοδο ή και εκτόξευση τιμών και το 27% σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό ενδιαφέρον των Ελλήνων για την αγορά ακινήτων, δείχνει ότι δεν επίκειται η κατάρρευση της αγοράς που φοβούνται κάποιοι, όμως ο ίδιος επεσήμανε πως πολλοί προβλέπουν άνοδο επειδή ακούν και διαβάζουν συνεχώς για αύξηση τιμών και αν αλλάξει το αφήγημα έστω και λίγο, η αίσθηση αυτή μπορεί να μεταβληθεί απότομα. Σημειωτέον, ότι οι λιγότερο αισιόδοξοι για την πορεία των τιμών των ακινήτων είναι οι επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων βλέπουν σταθεροποίηση τιμών, με το 34% να βλέπει άνοδο, ενώ αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως ενδιαφερόμενοι πωλητές ακινήτων σε ποσοστό 41% βλέπουν άνοδο και σε 40% σταθεροποίηση.

Κρίσιμο το 2025
Ο κ. Παπαγεωργιάδης παρατήρησε σε αυτό το σημείο ότι η άνοδος των τιμών δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, καθώς υπάρχει ένα λογικό όριο που αν ξεπεραστεί, πολύ απλά οι αγοραστές δεν θα πληρώσουν τις παράλογα υψηλές τιμές. «Η ζήτηση υπάρχει, αλλά όταν ξεφεύγει από ένα λογικό νούμερο, τελειώνει. Ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά δεν κλείνουν οι πωλήσεις πάντα. Γιατί αρχίζει και χάνεται το σημείο επαφής μεταξύ των δύο πλευρών, πωλητή και αγοραστή», δήλωσε. Ο ίδιος εκτίμησε πως φέτος η αγορά θα πάει σε κατάσταση συντήρησης, καθώς πολλοί δεν αποδέχονται τις τιμές στις οποίες έχουν φτάσει τα ακίνητα, όμως το 2025 θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα, αλλά και η πιο κρίσιμη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για την ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς τα «καύσιμα» που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών δεν φαίνονται πια να υπάρχουν. Άλλωστε, παρατήρησε, σχεδόν το 75% των πολιτών δηλώνουν αποκομμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος είναι προσβάσιμος μόνο σε λίγους, γεγονός που επίσης επηρεάζει την αγορά.

Ελκυστική επένδυση τα ακίνητα
Πάντως, για τους περισσότερους οι επενδύσεις σε ακίνητα συνεχίζουν να είναι ελκυστικές, ανατρέποντας μία αρνητική εικόνα που υπήρχε πριν από δέκα χρόνια, λόγω της επιβάρυνσης των ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ, που έκανε τα ακίνητα να μοιάζουν περισσότερο με «βαρίδια», παρά με επενδυτικές ευκαιρίες. Σήμερα, το 59% των πολιτών θεωρούν πως τα ακίνητα αποτελούν πιο ελκυστική επένδυση από άλλες ευκαιρίες, όπως οι μετοχές ή τα κρυπτονομίσματα, ενώ ένα ακόμα 15% τα βλέπει ως εξίσου ελκυστικές επενδύσεις, σύμφωνα με την έρευνα. «Πριν από δέκα χρόνια θεωρούσαν κακό το ακίνητο λόγω ΕΝΦΙΑ. Τώρα υπάρχει ενδιαφέρον, δηλαδή αν η τιμή είναι η κατάλληλη, θα γίνει η πράξη», συνόψισε ο κ. Παπαγεωργιάδης.